PAST CONTENTS RECREATED WOW! PYEONGCHANG

[WOW! PYEONGCHANG] PESTA JEONGSEON ARIRANG YANG AKAN DIADAKAN BERMULA 29 SEPTEMBER INI

Pesta Jeongseon Arirang adalah pesta tahunan yang biasanya diadakan pada bulan Oktober dalam usaha memelihara dan membangunkan “Jeongseon Arirang”. Perayaan diadakan setiap tahun sebagai penghormatan kepada lagu rakyatnya, yang ditakrifkan sebagai “Gangwondo Intangible Cultural Heritage No.1”. Banyak acara dan program yang diadakan, dengan acara utama perayaan yang menjadi persembahan lagu rakyat Arirang. Variasi “Arirang” dari rantau lain juga akan dilakukan.

.

Salah satu aktiviti yang diadakan di Pesta Jeongseon Arirang

.

Pesta Jeongseon Arirang dirasmikan dengan perarakan berkostum dan persembahan disepanjang jalan. Persembahan Jeongseon Arirang adalah perayaan utama mereka diikuti oleh persembahan lain seperti acara kebudayaan dan acara sukan. Acara-acara ini adalah terbuka untuk semua yang ingin menyertai termasuk pertandingan menyanyi lagu Jeongseon Arirang dan juga pertandingan dialek tempatan.

.

Pertandingan menyanyi lagu Jeongseon Arirang

.

Aktiviti yang diadakan adalah upacara pembukaan, pertunjukan tema, pertandingan nyanyian, pengalaman budaya tradisional, pengalaman budaya moden, pertukaran budaya tradisional, persembahan asal, pameran, promosi dan sebagainya. Maklumat lanjut: www.arirangfestival.kr (bahasa korea sahaja).

.

Tarikh: 29 Sept – 2 Okt 2017

Yuran Kemasukan: PERCUMA

Alamat: 112, Bongyang-ri, Jeongseon-eup, Jeongseon-gun, Gangwon-do.

Pengangkutan: Dong Seoul Bus Terminal → naik bas ke Jeongseon Terminal → naik teksi ke tempat pesta (dijangka sampai 5-10 minit).

.

Pembinaan Istana Gyeongbokgung: Jeongseon Arirang tersebar di seluruh negara 

.

Putera Lee Ha Eung bapa kepada Gojong

.

Pada tahun 1867, semasa pemerintahan Daewongun (Putera Lee Ha Eung), bapa kepada Gojong (pemerintah terakhir di Dinasti Joseon), bangunan istana Gyeongbokgung telah dibina semula dan membentuk kompleks besar dengan 330 bangunan dan 5,792 bilik. Dengan tanah seluas 4,657,576 kaki persegi, Gyeongbokgung sekali lagi menjadi ikonik simbol untuk kedua-dua negara Korea dan keluarga diraja Korea. Untuk pembinaan semula ini selama 7 tahun, pekerja di seluruh negara dipanggil ke Hanyang (nama lama Seoul) untuk bekerja di tapak pembinaan.

.

Lagu Jeongseon Arirang

.

Pekerja menyanyikan banyak lagu rakyat bersama untuk melegakan tekanan dan menghiburkan diri. Antara banyak lagu, Jeongseon Arirang adalah yang paling popular kerana ia mempunyai bahagian suara yang merdu untuk dinyanyikan bersama-sama sebagai “Arari-Arirang”. Selepas pembinaan semula istana itu selesai, pekerja pulang ke kampung halaman mereka dan lagu Arirang ini telah tersebar di seluruh kawasan di Korea. Dalam proses ini, dikatakan telah menimbulkan “Jeongseon Arirang,” “Miryang Arirang,” dan hari ini paling terkenal “Arirang,” “Gyeonggi Arirang”. Sepanjang sejarah Korea yang dramatik dengan memori yang menyedihkan pada zaman kolonial dan perang Korea, Arirang dijadikan sebagai simbol orang-orang Korea menghilangkan kesengsaraan dan berkongsi kebahagiaan dan kesedihan sepanjang masa.

.

Kampung Arari

.

Dikenali sebagai ‘Arari Village’

Kampung Ararichon mempunyai replika rumah tradisional yang ada terletak di Jeongseon. Patung-patung yang diilhamkan oleh Park Ji-won novel <Yangbanjeon (A Story of a Nobleman)> ada paparan di seluruh kampung. Di sini, anda boleh melihat keunikan rumah tradisional Jeongseon seperti Rumah Jeoreupjib, Rumah Neowajib, Rumah Doljib (rumah berbumbung batu), dan Rumah Gwiteuljib (rumah kayu), yang tidak dapat dijumpai di kawasan lain.

.

Muzium Kenangan Sekolah Arirang

.

Muzium Sekolah Arirang

.

Muzium ini terletak di Sekolah Jeongseon Arirang yang mempamerkan artifak sejarah dari zaman moden dan era dahulu kala. Barangan dari dekad yang lalu, seperti buku teks dan buku nota sekolah yang aneh, ttakji (kad kertas yang dilipat digunakan untuk seorang mae yang objeknya membalikkan kad terbalik dengan menampar dengan kad lain) yang dipaparkan bersama 1,125 artifak rakyat. Pameran ini juga terdapat barangan isi rumah dan objek harian lain dan hampir 4,000 barang yang berkaitan dengan lagu rakyat Arirang.

.

Tren A – (Arirang) 

.

‘A-train’ di Jeongseon

.

Kereta api ini dibuka pada 22 Januari 2015, dari Stesen Cheongnyangni di timur laut Seoul dan melalui beberapa stesen di Gangwon-do termasuk Mindungsan dan Jeongseon, yang menjadi tuan rumah “Pasar Lima Hari Jeongseon”, dan tiba di Stesen Auraji. “A” dalam nama kereta api berasal “Arirang” (lagu rakyat Korea), dan kata-kata “kagum” dan “pengembaraan”. Lagu ini mempunyai banyak variasi, dan Jeongseon Arirang adalah serantau. Lagu ini disenaraikan sebagai ‘Intangible Cultural Heritage oleh UNESCO’ dan kadang-kadang dianggap sebagai lagu tidak rasmi Korea.

.

Suasana di dalam tren Arirang

.

Kereta api ini mempunyai empat kereta bertema dengan tingkap besar dan dinding kaca; satu adalah ‘sky room’, satu bilik teh, dan dua buah kereta dihiasi dengan warna seragam berwarna merah, kuning, biru dan ungu yang mewakili ciri-ciri geografi Jeongseon seperti Sungai Dong dan pegunungan. Hiasan kereta api itu termasuk warna ungu untuk pulsatilla, bunga rasmi Jeongseon dan dihiasi dengan lengkungan melambangkan melodi Arirang. Aktiviti-aktiviti di kereta api termasuk bercerita, muzik, pertunjukan silap mata dan permainan kuiz. Laluan baru ke Jeongseon adalah kereta api yang pertama dinamakan sempena bandar Korea dan menjana kepentingan tempatan tambahan lagi kerana berdekatan dengan acara Sukan Olimpik Musim Sejuk 2018 yang akan diadakan di Pyeongchang.

.

3 MENU POPULAR DI JEONGSEON YANG PERLU DICUBA!

.

#1 Gondrebap

.

Gondrebap

.

Gondre adalah sayur liar yang penuh dengan vitamin. Gondrebap (beras kukus dengan gondre) sangat terkenal di kawasan Jeongseon / Taebaek sebagai gondre di kawasan ini sangat lembut dan rangup.

.

#2 Kotdeungchigi Guksu

.

Kotdeungchigi Guksu

.

Makanan teladan yang menggunakan soba adalah mee gandum yang dipanggil mee Kotdeungchigi. Kotdeungchigi bermaksud “memukul hidung” dalam bahasa Korea. Mee ini boleh menampar hidung anda apabila anda makan kerana tekstur yang tebal dan kenyal.

.

#3 Ongsimi

.

Ongsimi

.

Ongsimi, makanan asli di wilayah Gangwon dan juga merupakan salah satu makanan yang perlu anda cuba semasa lawatan anda ke Jeongseon. Ongsimi dibuat dengan kisaran kentang, dan bercampur dengan tepung kanji untuk membuat “Ongsimi (dumpling kecil)”. Kentang ongsimi dibuat oleh kentang yang terkenal dengan kesedapan rasanya.

.

Pasar 5 Hari Jeongseon

.

Dikenali “Jeongseon Arirang 5-day Market”

.

Jeongseon Arirang Market adalah peneraju pasaran pertanian di seluruh negara, dengan hampir 130,000 pengunjung setiap tahun pada awal 1980-an. Walau bagaimanapun, dengan perindustrian yang pesat dan penghijrahan belia ke bandar-bandar, jumlah petani telah menurun dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Walaupun penurunan pekerja ini, gerai-gerai di sini masih menjual pelbagai jenis sayur dari lada cili Korea kepada akar bellflower kepada kentang, bawang putih dan banyak lagi. Kebanyakan pengeluar menuai terus dijual oleh penjual dan menyediakan bahan-bahan segar pada harga yang rendah. Pasar Jeongseon Arirang terkenal dengan ubat-ubatan herba dengan ramai pelancong datang jauh untuk membeli produk-produk ini. Walaupun banyak gerai dibuka sepanjang minggu, pasaran menjadi penuh pada hari-hari pasaran rasmi sepanjang hari berakhir pada 2 atau 7.

.

Tarikh Pembukaan Pasaran adalah pada 2, 7, 12, 17, 22, dan 27 setiap bulan.

Alamat: 39, Bongyang 7-gil, Jeongseon-gun, Gangwon-do.

Masa Beroperasi: 09:00 – 20:00 (bergantung pada setiap kedai)

.

Akademi Jeongseon Arirang: Pemeliharaan Jeongseon Arirang

.

Akademi Jeongseon Arirang

.

Jeongseon Arirang adalah lagu rakyat tempatan menyampaikan perasaan rakyat Jeongseon, sebuah kampung pergunungan dan ia juga dipanggil Arari. Lagu itu secara tradisinya dinyanyikan oleh orang tempatan yang tidak tahu bagaimana untuk membaca atau menulis, jadi tidak ada rekod yang teratur mengenainya. Akademi Jeongseon Arirang telah ditubuhkan untuk diturunkan dan dipromosikan Jeongseon Arirang, ia mempunyai bilik pembelajaran, Bilik Rujukan Jeongseon Arirang, Dewan persembahan Jeongseon Arirang dan lain-lain. Kelas Arirang diadakan pada hari Rabu untuk membolehkan orang belajar Arirang dari ketua nyanyian Jeongseon Arirang.

Leave a Reply