PAST CONTENTS RECREATED WOW! PYEONGCHANG

[WOW! PYEONGCHANG] DREAM PROGRAM: TEROKAI SUKAN MUSIM SEJUK UNTUK GOLONGAN MUDA

Tahukah apa itu Dream Program? Dream Program dimulakan untuk memperkenalkan sukan musim sejuk kepada golongan muda yang tidak mempunyai peluang untuk mengalami cuaca musim sejuk dan sukan musim sejuk. Dream Program ini dilancarkan oleh PyeongChang pada tahun 2004 sebagai sebahagian daripada tawaran untuk 2010 Olympic Winter Games. Sejak itu, seramai 1,574 belia (105 orang kurang upaya) dari 75 buah negara telah mengambil bahagian dalam program ini, yang biasanya dianjurkan selama 10 hari antara Januari dan Februari.

Dream Program menyediakan belia berumur 11 hingga 15 tahun dengan peluang melatih ski dan sukan ais. Khususnya, para belia yang mempunyai akses terhad kepada cuaca musim sejuk atau musim sejuk sukan, atau mereka yang berpotensi cemerlang dalam sukan musim sejuk, dijemput ke PyeongChang. Program ini juga telah membantu memupuk hubungan antara negara-negara dan memperkayakan peserta melalui pertukaran budaya. Pihak berkepentingan utama seperti IOC, Persekutuan Antarabangsa musim sejuk seperti FIS dan ISU, media luar negara dan NOC telah memuji Dream Program sebagai inisiatif cemerlang yang telah menyumbang kepada Pergerakan Olimpik telah membantu mengembangkan sukan musim sejuk, mempromosikan persahabatan di kalangan belia, dan menyumbang kepada keamanan di seluruh dunia. Sejak tahun 2011, fasa kedua Dream Program, yang dipanggil ‘New Dream Program’, telah beroperasi.

K37A9379

Di bawah ‘New Dream Program’, terdapat peningkatan peluang untuk para belia, termasuk mereka yang kurang upaya, mengalami sukan musim sejuk di PyeongChang. Pada tahun 2012, Dream Program juga diperluaskan untuk berkhidmat sebagai akademi untuk sukan musim sejuk.

Matlamat:

Latihan profesional sukan musim sejuk yang menjalankan: Akademi Sukan Musim Sejuk

• Bertukar teori & latihan praktikal dan kaedah bimbingan mengenai sukan di salji (Ski dan Snowboarding) dan sukan di atas ais (Figure Skating dan Short Track Speed Skating)
• Jurulatih yang berpengalaman akan membantu pemain yang menjanjikan negara mereka sendiri melalui kaedah bimbingan dan kaedah latihan praktikal.
• Pemain akan lebih memahami sukan musim sejuk dan meningkatkan kemahiran mereka.

Berkontribusi kepada persahabatan dan pertukaran sukan antarabangsa di antara negara-negara di dunia

• Lawatan Budaya di Wilayah Gangwon, jelajah Seoul
• Pengalaman di Korea, Rekreasi (Dream Lounge, Parti sosial, bermain air)
• Menyediakan kemudahan sukan Olimpik musim sejuk di PyeongChang dan pengalaman sukan musim sejuk.

Proses penyertaan

Permohonan diedarkan dan diterima oleh Kedutaan Korea melalui proses perundingan dengan Nation Olympic Committee (NOC) negara berkenaan.

Setiap NOC mengesyorkan peserta di kalangan pemain yang menjanjikan umur 11-15 tahun di negara itu. Selepas mengkaji semula permohonan, peserta akhirnya disahkan oleh Wilayah Gangwon.


IMPIAN MENJADI KENYATAAN

Julian Yee Zhi-Jie (茹 自 杰) Figure Skate | Malaysia

Julian Yee Zhi-Jie (Cina: 茹 自 杰, lahir pada 26 Mei 1997) adalah seorang pemain figure skating Malaysia. Beliau adalah rakyat Malaysia yang lima kali juara kebangsaan senior (2013-2017) dan telah bertanding dalam segmen akhir di tujuh Kejohanan ISU, termasuk dua Kejohanan Dunia. Yee mula belajar meluncur pada usia empat tahun di Ice Rink Sunway Pyramid di Malaysia. Dia dan adik beradiknya diperkenalkan dengan skating oleh ibu mereka, Irene. Pada tahun 2011, beliau menjadi pemain termuda yang memenangi Piala Dunia Kategori Lelaki Junior, pada usia 13 tahun 10 bulan, dengan itu memecah rekod sebelumnya yang dipegang oleh abangnya, Ryan Yee Zhi-Jwen.

Pada tahun 2014, Yee menjadi rakyat Malaysia yang pertama yang mencapai skate percuma di Four Continents Championships. Salah satu daripada skaters muda pada acara itu, yang diadakan di Taipei City dari 20-25 Januari 2014, beliau layak untuk skate percuma dan selesai keseluruhan ke-23. Pada Kejohanan Kebangsaan Terbuka Malaysia 2014, Yee memimpin selepas program pendek dan mempertahankan gelarannya untuk menjadi skater Malaysia kedua yang memenangi gelaran Senior Lelaki berturut-turut.

Yee menduduki tempat ke-15 secara keseluruhan di 2017 Four Continents Championships di Pyeongchang, Korea Selatan, dan kemudian pergi terus ke Sapporo, Jepun untuk bersaing di Sukan Asia pertamanya; dia meletakkan tempat ke-8 dengan yang terbaik dengan skor 222.69 mata.

Pada bulan Ogos 2017, Yee memenangi emas pada Sukan Asia Tenggara 2017. Semasa Nebelhorn Trophy, yang merupakan acara kelayakan, pingat emas Sukan SEA 2017 memperoleh skor 71.93 mata dalam program pendeknya. Rutin skate percuma dia, di mana dia diletakkan di tempat ketiga, memberinya mata yang diperlukan (148.74) untuk menempatkan di tujuh teratas untuk layak ke Sukan Olimpik Musim Sejuk PyeongChang 2018.

Yee menyatakan, “Saya telah dipilih oleh Persatuan Ais Skating Kebangsaan saya (Persatuan Ais Skating Malaysia) mengambil bahagian dalam Korean Dream Program di PyeongChang. Saya sangat berinspirasi bahawa PyeongChang boleh menjadi tempat Olimpik pada masa akan datang dan saya berpeluang mempelajari lebih terperinci mengenai figure skating di Korean Dream Program.

Dengan Dream Program, saya juga menyedari bahawa Sukan Olimpik Musim Sejuk adalah sangat penting dan acara yang berprestij. Membuat saya mahu berada di sana suatu hari nanti.

8 tahun kemudian, ia adalah benar dan terhormat dan pencapaian dapat memenuhi syarat dan mengambil bahagian pada 2018 PyeongChang Olimpik Musim Sejuk, tempat yang sama seperti Korean Dream Program”.

Tsao Chih-I (曹志禕) Figure Skate | Taiwan

17266234_594328927426855_6556024160072499200_n

Tsao Chih-I (Bahasa Cina: 曹志 禕 lahir pada 6 Oktober 1997) adalah seorang pemain ski Taiwan. Beliau adalah Juara Kebangsaan 2016. Beliau layak ke segmen terakhir di lima Kejohanan Junior Dunia dan keempat Four Continents Championships. Kisahnya dipetik oleh ucapan Presiden Moon di Metropolitan di New York.


Olimpik damai melalui cabaran yang berharga

Sumber facebook: @TheHouseKR

Pada 21 Sep 2017, Presiden Moon Jae In, duta kehormat 2018 PyeongChang Winter Olympic Games menghadiri acara promosi untuk Sukan Olimpik PyeongChang 2018 di Muzium Seni Metropolitan New York dan mencari sokongan komuniti antarabangsa untuk kejayaan menganjurkan Sukan Olimpik Musim Sejuk yang pertama di Korea Selatan.

“PyeongChang telah memberi peluang Sukan musim sejuk kepada remaja dari negara-negara panas untuk masa yang lama. Terima kasih atas usaha, lebih 1,500 remaja dari 75 negara telah melawat PyeongChang dan membuat persahabatan yang hebat. “Untuk bahagian ucapan Presiden Moon bercakap tentang Dream Program.

“Saya ingin berkongsi kisah Tsao Chih-I dari Taiwan. Dia mengalami musim sejuk di Pyeongchang buat pertama kali dalam hidupnya ketika berusia 10 tahun dan kemudian dia jatuh cinta dengan figure skate. Sekarang dia adalah pemain figure skating yang baru, menduduki tempat ke-13 di dunia. Tsao Chih-I menyeru lawatannya ke Pyeongchang sebagai titik balik hidupnya. Saya percaya program yang bernilai ini harus tetap sebagai warisan Pyeongchang dan membawa tradisi Olimpik Musim Sejuk, bagaimana pendapat anda? ”

Mengenai nota khas ucapannya, beliau menambah pada matlamatnya untuk mengadakan acara Olimpik yang damai dengan penyertaan Korea Utara. “Kami ingin mengambil langkah besar untuk cabaran sukar tetapi berharga. Ketegangan antara Korea Utara dan Korea Selatan yang timbul pada masa ini, jadi kita perlu membuat lebih banyak gerak hati yang baik. Olimpik akan menjadi peluang terbesar untuk menyebarkan mesej keamanan dan perdamaian kepada dunia. Kami akan cuba yang terbaik bersama-sama dengan IOC hingga ke akhir. Sila berikan minat dan sokongan anda. ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *