PAST CONTENTS RECREATED WOW! PYEONGCHANG

[WOW! PYEONGCHANG!] PYEONGCHANG KORAIL PASS

PyeongChang Korail Pass adalah pas eksklusif untuk pelancong sempena untuk memperingati acara sukan musim sejuk yang akan berlangsung pada 9 hingga 25 Februari 2018. Boleh mula dibeli sehingga 10 Disember 2017. 2 jenis pas yang boleh dibeli iaitu pas 5 hari atau pas 7 hari, sah untuk nombor berturut-turut hari dari 1 Februari 2018 hingga 25 Mac, 2018. Pemegang pas boleh menggunakan KTX dan kereta api yang dikendalikan oleh Korail tanpa had untuk perjalanan di Korea termasuk PyeongChang dan Gangneung dalam tempoh pas yang dipilih.

Maklumat lanjut layari: LINK

Proses Pembelian

Pyeongchang Korail Pass boleh di beli melalui official website (www.letskorail.com/pyeongchang). Penjualan tiket dibuka sehingga 10 Disember 2017.

2512187_image_17

Faedah tambahan PyeongChang Korail Pass:

Kemasukan percuma ke bas pelancongan bandar di Seoul, Busan, Jeju, Incheon, Gyeongju, dan Daegu.


Tempat Menarik, Makanan Korea dan Festival yang Wawa Teringin Nak Pergi dengan Pyeongchang Korail Pass?

Tempat Menarik yang nak kunjung:

Daegwallyeong Sheep Farm adalah ladangkambing biri-biri yang pertama di Korea dan sering disebut Alps of Korea. Terletak di 850m di atas paras laut, padang rumput yang besar adalah rumah kepada sekumpulan lebih daripada 300 ekor kambing biri-biri. Pengunjung dari Mei hingga awal Oktober akan dapat menikmati menonton kambing biri-biri di rumput hijau. Pada musim sejuk, seluruh tempat berubah menjadi keajaiban musim sejuk, dengan salji yang meliputi ladang dan hutan. Semua melihat secara semulajadi akan tertarik dengan pondok kayu yang menonjol dalam landskap yang luar biasa.

Ladang kambing biri-biri sepanjang musim:

Sekiranya anda melawat Ladang Kambing Biri-Biri Daegwallyeong, anda tidak boleh pergi tanpa berjalan sepanjang 1.2km yang meluas dengan padang rumput menghijau. Walaupun puncak bukit yang agak tidak rata tetapi ia berbaloi untuk melihat dari puncak bukit; pada hari-hari yang jelas, anda boleh melihat sejauh Donghae dan Gangneung di pantai. Jangan lupa untuk mengambil gambar pemandangan ladang kambing biri-biri di bawah kaki anda sebelum menuju ke bawah!

Alamat: 483-32, Daegwallyeongmaru-gil, Daegwallyeong-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon-do

Waktu beroperasi:

November-Februari 09:00-17:00,

Mac & Oktober 09:00-17:30,

April & September 09:00-18:00,

Mei-Ogos 09:00-18:30

(Kemasukan terakhir sejam sebelum tutup ) / Ditutup pada hari Seollal (Hari Tahun Baru Korea) & Chuseok (Hari Kesyukuran Korea)

Kemasukan: Dewasa 5,000 won / Remaja & Kanak-kanak 4,000 won

Laman webwww.yangtte.co.kr (Korea sahaja)

Makanan Korea yang teringin mencuba:

Pasar 5-hari Bongpyeong adalah pasaran tradisional di mana pemilik kedai berkumpul pada tarikh yang berakhir dalam dua atau tujuh. Kerana mesyuarat yang terhad, hari pasaran pasti sibuk dan aktif! Pasar ini berdekatan dengan Kampung Budaya Lee Hyo-seok, yang menjadi tuan rumah Festival Kebudayaan Hyoseok setiap tahun pada bulan September apabila bunga soba itu putih. Pasaran baru-baru ini menjalani projek reka bentuk semula, meningkatkan penampilan keseluruhan pasaran sambil mengekalkan intipati tradisional yang menjadikannya begitu istimewa. Pengunjung boleh menikmati pelbagai makanan sihat yang dibuat dengan soba tempatan yang berkembang. Lebih baik lagi, makanan pasaran semuanya berharga sekitar 3,000 hingga 5,000 won. Produk lain yang dijual di pasaran termasuk barangan tembikar dan kraf kecil, sempurna sebagai hadiah cenderahati.

Hidangan drip kopi dan hidangan soba tradisional:

Eden Mill pada asalnya adalah kedai tteok (kuih beras), tetapi pemiliknya begitu gemar kopi, ia juga mula menggunakan kilang untuk biji kopi untuk menyediakan drip kopi sendiri. Pelawat boleh memilih dari pelbagai panggang kopi, termasuk campuran rumah, Colombia, Ethiopia, Kenya AA, dan Blue Mountain. Nikmati cawan tuangkan kopi dengan kek beras yang baru disiapkan untuk pengalaman unik tetapi lazat.

Buckwheat Voyage adalah sebuah restoran yang terkenal di Pyeongchang, dengan menampilkan memil lazat jeonbyeong (crepes soba) disumbat dengan kimchi dan tauhu, memil makguksu (mi soba pedas), dan susu bukkumi yang kenyal (separuh-moon kek sekoi) dipenuhi dengan gula jem kacang merah. Restoran ini juga popular di kalangan vegetarian dan orang yang mempunyai sekatan diet. Tetamu boleh memilih bibim guksu pedas (mi pedas) atau mul guksu yang menyegarkan (mi sejuk). Pengunjung yang mempunyai tahap kepedasan rendah masih boleh menikmati bibim guksu di sini, kerana sosnya agak kurang pedas.

Eden Mill

Alamat: 10-1, Dongijangteo-gil, Bongpyeong-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon-do

Waktu beroperasi: 09:00-18:00 / Tutup hari Ahad

Signature menus: Milled coffee 2,000 won / Other roasted coffees 3,000~6,000 won * All coffees are hand dripped

Buckwheat Voyage

Alamat: 10, Dongijangteo-gil, Bongpyeong-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon-do

Waktu beroperasi: 09:00-18:00 / Buka sepanjang tahun (Tertakluk kepada perubahan berdasarkan keadaan kedai)

Signature menus: Memil guksu (mul 6,000 won / bibim 7,000 won) / Memil jeonbyeong 3,000 won / Mandu guk 7,000 won

Festival yang ingin mencuba:

2362453_image2_1

Tempoh: 22 Disember 2017-25 Februari 2018

Lokasi: Kawasan Odaecheon Stream, Pyeongchang-gun, Gangwon-do
(3562, Gyeonggang-ro, Jinbu-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon-do)

Penerangan: Pyeongchang Trout Festival, pelawat boleh memotong lubang melalui ais meliputi sungai beku untuk menangkap ikan mereka sendiri. Acara seronok yang lain untuk mencuba termasuk memancing tangan yang telanjang, luncur, dan banyak lagi! Perayaan ini juga terletak berhampiran dengan Resort Ski Alpensia dan Resort Ski Yongpyong, tempat rasmi Sukan Olimpik Musim Sejuk PyeongChang 2018.

Keterangan lanjut layari: LINK

Leave a Reply