PAST CONTENTS RECREATED WOW! PYEONGCHANG

[WOW! PYEONGCHANG] PESTA KOPI DI GANGNEUNG UNTUK PEMINAT MINUM KOPI

Masih ingat post yang pernah dipost sebelum ini mengenai Gangneung? Salah satu lokasi yang akan diadakan Sukan Olimpik Musim Sejuk Pyeongchang 2018. Kali ini pula adalah Pesta Kopi yang akan diadakan pada bulan Oktober nanti. Siapa yang minat minuman kopi dan juga akan pergi trip ke Korea nanti boleh lah mencuba.

.

Pengunjung yang datang ke Pesta Kopi di Gangneung
Sumber: www.gangneungtours.com

.

Pesta Kopi Gangneung telah mengadakan acara pertama pada 2009 sebagai sebahagian daripada projek membuat Gangneung, sebuah bandar kopi. Perayaan itu meraikan budaya kopi yang sedang berkembang di Gangneung-si, yang dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah mendapat sambutan dan terkenal dengan rantaian kopi dan juga kedai kopi artisan. Perayaan ini meraikan budaya masa lalu dan masa kini di bandar yang indah dengan pelbagai acara berkaitan dengan kopi seperti pameran, pameran foto, pengalaman pembuatan kopi dan program memanggang biji kopi. Usahawan kopi juga boleh mendaftar untuk seminar di tapak mengenai industri kopi.

.

Gangneung Barista Awards pada tahun 2016

.

Aktiviti yang akan berlangsung: 

– Persembahan kopi oleh Barista

– Sampel kopi/ Sesi percubaan kopi

– ‘Stamp rally’

– ‘World Coffee Zone’

– ‘Outdoor Cafe Zone’: Usahawan kafe yang terlibat dari kawasan Gangneung

.

Maklumat tambahan:

Bayaran Kemasukan: PERCUMA (Ada sebahagian program dikenakan bayaran)

Tarikh: 6 – 10 Oktober 2017 

Alamat: 131, Nanseolheon-ro, Gangneung-si, Gangwon-do.

.
Pengangkutan:

Bas: Dari Gangneung Intercity/ Express Bus Terminal – Naik Bas 221 – Turun di Anmok (last stop) – berjalan kaki ke pesta (10 minit)

Atau

Bas: Dari Stesen Gangneung – Naik Bas 223 – Turun di Anmok (last stop)

.

Sumber: http://english.visitkorea.or.kr/

.

Pilihan lain: Menaiki Bas 207 dari Gangneung Intercity Bus Terminal turun di Gangneung High School atau 강릉고정문 – stop ke 21 (49 minit) dan berjalan kaki ke Nanseolheon 850 meter (14 minit).

.

SEJARAH TEH DI GANGNEUNG DAN JEJAK KELUARGA HEO

.

Sejarah teh di Gangneung

.

Secara historis, Gangneung dikenali sebagai bandar di mana orang menikmati minum teh. Cinta terhadap teh yang berkembang menjadi minat kopi dan sekarang bandar ini telah menubuhkan budaya kopi sendiri. Gangneung adalah satu-satunya bandar di mana menyimpan budaya warisan budaya teh dari dinasti Shilla (57 BC – 935 AD). Pavilion Hansongjeong adalah tempat di mana korang boleh mencari perkakas teh yang digunakan oleh komuniti Hwarang (Pada asalnya kumpulan sosial di dinasti Shilla, disebabkan persaingan ketenteraan berterusan antara Tiga Kerajaan Korea, mereka akhirnya berubah dari sekelompok lelaki elit pemuda bangsawan menjadi tentera dan pemimpin tentera) dan rekod menunjukkan bahawa orang ramai minum teh di kebanyakan tempat di Gangneung termasuk kawasan Gyeongpo juga. [Teringat drama Hwarang bila disebut nama tu]

.

Heo Gyun/Heo Nanseolheon Memorial Park
Sumber: www.gangneungtours.com

.

5 Penulis dalam Keluarga Heo merujuk kepada Heo Yeop – Bapa. Heo Seong, Heo Bong dan Heo Gyun – Anak lelaki. Heo Nanseolheon – Anak perempuan yang tinggal di Gangneung pada abad ke-16. Mereka berbakat dalam kesusasteraan jadi orang ramai menamakan mereka “5 Good Writers in Heo Family”. Terutamanya, Heo Nanseolheon dan Heo Gyun sangat cemerlang. Heo Nanseolheon adalah penyair wanita terkemuka dan telah menghasilkan 211 puisi sebelum dia meninggal dunia pada usia 27 tahun. Heo Gyun adalah ahli politik Korea yang terkenal dan penyair, novelis dan juga ulama. Heo Gyun kerap dikreditkan sebagai pengarang kisah dongeng Korea yang terkenal dengan ˹Hong Gildong, yang dalam banyak cara mencerminkan pemikiran progresifnya.

.

Keluarga Heo menikmati minum teh sama seperti keluarga-keluarga di dinasti Joseon. Terutamanya Heo Gyun, mengetahui bagaimana untuk menghargai seni sebagai pencinta teh dan menulis banyak puisi tentang teh.

.

Heo Gyun/Heo Nanseolheon Memorial Park

.

“…The Sun goes down in the small garden, I am drinking freshly brewed tea in a silver cup. Lotus flowers are on the pond, rain wet roses are in full bloom…”

.

Heo Gyun/Heo Nanseolheon Memorial Park

.

Taman Memorial Heo Gyun / Heo Nanseolheon telah dibina untuk memperingati adik-beradik berbakat ini pada tahun 2007. Taman ini terdiri daripada tempat kelahiran Heo Nanseolheon dan Heo Gyun, dewan peringatan dan juga pusat teh tradisional.

.

Pusat teh tradisional Chohee dinamakan sempena nama Nanseolheon, Chohee. Ia dibuka pada bulan Disember 2012 dan ahli-ahli ‘Korea Tea Culture Assocation’ mempromosikan budaya teh korean dan menawarkan sesi majlis teh kepada pelawat.

.

Semasa sesi majlis teh, pengajar menerangkan tentang perkakas teh seperti cerek teh, cawan teh, mangkuk penyejuk dan dulang penyaliran dan juga instruktur akan mengajar bagaimana untuk menghidangkan teh langkah demi langkah dari pra-memanaskan peralatan teh untuk membuat teh. Sesi ini adalah sekitar 20-30 minit dan dinasihatkan untuk membuat tempahan terlebih dahulu jika berminat.

.

Alamat: 1-29, Nanseolheon-ro 193beon-gil, Gangneung-si, Gangwon-do.

Masa beroperasi: 9.00 – 18.00 (Hari Isnin tutup)

Yuran kemasukan: PERCUMA (Tea ceremony experience 5,000 won)

.

GANGNEUNG CHODANG DUBU VILLAGE

.

Kampung Chodang Dubu terkenal dengan tauhu yang lembut dan ringan

.
Di sebelah selatan Pantai Gyeongpo adalah Kampung Chodang Dubu, yang terkenal dengan tauhu. Di sepanjang jalan di Gangneung yang terkenal dengan ‘food street’ untuk tauhu Chodang, kemudian melalui beberapa langkah, air garam dari Laut Timur digunakan untuk pemprosesan menghasilkan tauhu yang lembut dan ringan.

.

Hidangan tauhu yang sedap

.

Nama kampung ini, Chodang, berasal dari nama orang terkenal yang tinggal di sini yang dikenali sebagai Chodang Heo Yeop. Ketika Heo Yeop menjadi menteri di Samcheok, dia membuat tahu dengan air laut Gangneung dan orang-orang memuji rasa tauhunya yang biasa dan sedap. Itulah bagaimana ia diberi nama sebagai Chodang, iaitu nama pena Heo Yeop.

.

.

Alamat: 99, Chodangsundubu-gil, Gangneung-si, Gangwon-do.

.

PENGANGKUTAN:

Bas: Dari Gangneung Intercity Bus Terminal naik bas 206, 207 atau 230 dan turun di Gangneung High School atau 강릉고정문 (40 minit) dan jalan 5 minit.

.

Sumber: english.visitkorea.or.kr 

.

Coffee Masters (a.k.a. First-generation baristas) di Gangneung
.

BOHEMIAN ROASTERS

.

Bohemian dikendalikan oleh salah seorang barista generasi pertama, Park Yi Choo. Beliau memulakan perniagaan kopi di Seoul sejak tahun 1988 dan berpindah ke Gangneung pada tahun 2000 untuk menyebarkan kopinya sendiri. Korang boleh menikmati cawan kopi yang fresh dibancuh oleh barista itu sendiri sama ada di kedai Yeongjin atau Gyeongpo.

.

“The most important thing is you need to make a coffee that you can drink in next 10 years or 20 years rather than following the coffee trend.”

.

Terasosa Café and Coffee Factory pada mulanya bermula sebagai kilang yang membekalkan kacang kopi panggang untuk kafe-kafe. Kafe ini dan juga kilang kopi panggang menawarkan menu makan serta kopi dalam suasana yang unik dan dengan reka bentuk dalaman yang canggih.

.

Kim Yong Deok, pemilik Terarosa Café pernah mengidamkan kafe kebudayaan. Di kafe Terarosa, korang boleh melihat ramai pengunjung membaca buku, menulis atau berbual dengan orang lain. Malah Kafe Terarosa menjadi tuan rumah yang untuk konsert kecil setiap tahun.

.

“Terra rossa means red clay soil in Portuguese and it is called as ‘a land of hope’ in Brazil. It’s important to build coffee culture, that’s why I decided to create cultural space together with a coffee factory.”

.

Anmok Coffee Street 

.

Anmok Coffee Street

Jalan di mana pelawat biasa melihat lautan memegang cawan kopi dari mesin layan diri perlahan-lahan berubah ke dalam surga kopi yang menarik kedai rantaian kopi dan kafe yang dimiliki oleh barista. Setiap kafe di Anmok Coffee Street menawarkan kopi khusus dan menu pencuci mulut terdapat pelbagai jenis yang boleh korang pilih.

.

Mesin Kopi layan diri di Anmok Coffee Street

.

Alamat: Changhae-ro 17, Gangneung-si, Gangwon-do (Anmok Beach)

.

PENGANGKUTAN:

BAS: Perhentian bas Anmok. Green Bus No. 202-1 (bound for Gyeongpo-Anmok) atau 302 (bound for Anmok-Hyanghori).

.

Coffee Cupper Museum

.

.

Ini adalah tempat peninggalan kopi yang pelbagai dan jarang berlaku dari seluruh dunia dipaparkan. Pelawat boleh melihat sejarah dan budaya kopi yang unik dari negara-negara di seluruh dunia dan belajar memahami dan mengalami dunia kopi. Pengunjung juga boleh melawat ladang kopi di mana biji kopi ditanam dan dihasilkan di Korea buat pertama kali untuk tujuan komersil.

.

Alamat: 2171-17, Wangsan-ro, Wangsan-myeon, Gangneung-si, Gangwon-do.

Masa beroperasi: 9:30 – 19:00

Yuran kemasukan: Dewasa – 5,000 won / 4-19 tahun – 4,000 won.

Yuran program: 10,000 won untuk satu program (Coffee roasting, Hand-dripping, Espresso Extraction, Planting activity, Chocolate activity).

.

Sumber: http://www.coffeemuseum.kr 

.

Kepada korang yang pencinta kopi bila lagi kan nak ke kawasan Gangneung?

Leave a Reply