TRAVEL: KOREA SELATAN

KDRAMA: LOKASI PENGGAMBARAN DRAMA ROMANTIC DOCTOR 2

Sebenarnya dah post kat facebook page sendiri sebelum ni. Kali ni nak post jugak kat blog so senang nak cari balik kalau nak travel ke korea lagi. Kat facebook page dah tenggelam dengan banyak post-post yang lain. Hahaha. Romantic Doctor season 1 memang tak tengok lagi, masih mencari masa untuk layan. Tapi season 2 ni memang laju layan sampai habis sebab ada Lee Sung Kyung dengan Ahn Hyo Seop.

1) Pocheon Facility Management Corporation [포천시 시설관리공단] – Doldam Hospital

‘Doldam Hospital’ in Romantic Doctor, Teacher Kim/Dr. Romantic ( 낭만닥터 김사부) (SBS, 2016-17 and 2020; Season 1 and…

Posted by WawaNasir.com on Selasa, 25 Februari 2020

Address
771 Sanjeonghosu-ro, Sanjeong-ri, Yeongbuk-myeon, Pocheon-si, Gyeonggi-do, South Korea
경기도 포천시 영북면 산정호수로 771
(포천시 영북면 산정리 204-1)
Geolocation: 38.071786, 127.323311

Walaupun jauh dari bandar SEOUL tapi sebenarnya ada lagi lokasi penggambaran yang berdekatan Pocheon

Pocheon art valley (hwayugi), hantangang sky bridge (Crash landing On you), pocheon Herb island (oh My venus)

2) Yeoljungboonsikso: Gangnam Branch [열정분식소 강남점] – Seo Woo-jin bekerja sambilan di restoran ini

Instagram: @yeoljungboonsikso_

Address
19 Gangnam-daero 106-gil, Yeoksam-dong, Gangnam-gu, Seoul, South Korea
서울 강남구 강남대로106길 19
(역삼동 811-7)
Geolocation: 37.503199, 127.027168

Getting here
Sinnonhyeon Station [신논현역], Seoul Subway Line 9, Exit 4
(4 min.walk)


3) Yeongdong-daero [영동대로] – Seo Woo-jin dilihat di jalan raya ini sedang mengarahkan trafik dari kawasan pembinaan jalan raya.

ROMANTIC DOCTOR 2: EPISODE 1

Address
216 Yeongdong-daero, Daechi-dong, Gangnam-gu, Seoul, South Korea
서울 강남구 영동대로 216
(대치동 50-45)
Geolocation: 37.5064093, 127.0646022

Getting here
Hangnyeoul Station [학여울역], Seoul Subway Line 3, Exit 1
(5 min. walk)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *